Assertief reageren

Assertief reageren

Hoe kan je assertief reageren?

Kies een andere oefening
Wijzig titel

Assertief reageren

Als je wil kan je in bovenstaand veld de titel van deze oefening veranderen. Zo kan je een persoonlijke titel bedenken. Of heb je misschien een bepaalde situatie of plaats hierbij in gedachten? Dan kan je dit toevoegen in de titel.

Waarom assertief reageren

Bekijk eerst deze video en lees de tekst hieronder.

Als iemand over je grenzen gaat of iets gemeen doet of zegt is het vaak niet zo’n goed idee om in de tegenaanval te gaan. Als je in de tegenaanval gaat kan de situatie uitlopen in een conflict waar niemand zich beter bij voelt. Je laten doen of over je heen laten lopen is dan ook weer geen goed idee.

Als iemand ziet dat je je laat doen ben je een makkelijk slachtoffer. Maar hoe kan je dan best reageren? Het voorkomen van of omgaan met conflict doe je best als je assertief communiceert. Assertief reageren heeft enkel zin als een situatie niet té bedreigend of gevaarlijk is. Praten helpt dan toch niet meer. Voor je eigen veiligheid zorgen, zelfzeker uit de situatie stappen en iemand aanspreken is in dat geval de oplossing.

Reageer ik assertief?

Beeld je volgende situatie in: je weet dat enkele vrienden hebben afgesproken om iets leuk te doen in het weekend. Jij bent niet uitgenodigd maar wil wel mee gaan. Hoe zou jij reageren?

Jij zou op een passieve manier communiceren
Jij zou op een agressieve manier communiceren
Jij zou op een assertieve manier communiceren

Basis communicatiestijlen

Uit het vorige voorbeeld blijkt dat er meestal 3 manieren zijn om je gedachten en gevoelens te communiceren:

Niet durven opkomen voor jezelf. Je gevoelens en gedachten niet onder woorden durven brengen. Hierdoor ga je jezelf wegcijferen wat op de duur kan leiden tot opgekropte frustraties. Bv. "Is er toevallig iets te doen in het weekend?"

Op een dominante, kwetsende of dreigende manier je gevoelens en gedachten onder woorden brengen zonder respect voor anderen. Ook dit kan leiden tot opgekropte frustraties bij jezelf en anderen. Bv. "Idioten. Het is altijd hetzelfde dat ik niet word uitgenodigd. Ik kom mee, punt uit. Waar en wanneer spreken we af?"

Op een duidelijke en zelfzekere manier opkomen voor jezelf en je gevoelens en gedachten communiceren, maar zonder de ander te kwetsen of aan te vallen. Bv. "Ik heb gehoord dat jullie hebben afgesproken dit weekend, maar ik ben niet uitgenodigd. Ik wil ook graag meekomen. Is dat oké voor jullie?"

Wat het meeste kan helpen is door assertief te communiceren.

Mijn assertieve boodschap

Ga even terug in je geheugen en probeer je een moment te herinneren waarin iemand gemeen was of je het gevoel had dat iemand over je grens ging. Neem een moment waarin een situatie niet té ernstig, bedreigend of onveilig was, maar waarin praten met iemand nog lukt.

Wat deed of zei deze persoon?

Wat zei jij hierop?

Nu gaan we na of je boodschap assertief is. Schrijf hieronder je antwoord opnieuw neer en probeer dan alle vakjes aan te vinken zodat het een assertieve boodschap wordt.

Mijn assertieve reactie:

Voldoet je boodschap aan volgende kenmerken van assertief communiceren? Vink aan als je zo communiceert...

Nog meer oefenen op een ik-boodschap? Ga dan naar

deze oefening van noknok.be

Gelukt! Je hebt jouw oefening opgesteld.